Sayfalar

21 Mayıs 2015 Perşembe

Kemalizm ve Sosyal Demokrasi

Kemalizm ile sosyal demokrasinin birbiriyle organik bütünlük ve tarihsel ardışıklık izlediğini ve/ya sosyal demokrasinin Atatürk'ün hedeflediği bir ideolojik doğrultu olduğunu savunan isimler:
Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy, Algan Hacaloğlu, Suna Kili...

Bu görüşlerin esas kaynakları CHP'nin seçim bildirgeleri, programları, genel başkan demeçleridir. 1960'larda "ortanın solu" açılımı ilan edildiğinde bunun Kemalizm ile ilişkisi merak konusu olmuş ve tartışmalar başlamıştır. Bunun reddi miras olduğunu savunan isimlerin başında KEMAL SATIR gelir.

Prof. Dr. Alpaslan Işıklı'ya göre ise "sosyal demokrasi Batı emperyalizminin ufku içinde yer almaktadır.  Bu nedenle Türk Kurtuluş Savaşı'na hiçbir Batılı sosyal demokrat parti destek vermemiş, hatta kınamışlardır.......sosyal demokrasi, emperyalist işbirlikçisi karakterinden kurtulamamıştır. Kemalist duyarlılıklar ve SD'nin yan yana getirilmesi mümkün değildir".

Kemalizm ile SD'nin çeliştiği tezini savunan diğer bir isim Doğu Perinçek'tir. Perinçek'e göre sosyal demokrasi, Kemalist Devrim yıkıcılığının soldaki uzantısıdır.

Atakan Hatipoğlu, CHP'nin İDEOLOJİK DÖNÜŞÜMÜ, 2012

Kitap 400 sayfa. Her satırı önemli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder